LEGEMIDLER

Siden «Legemidler» viser legemidler og næringsmidler/forbruksmateriell på resept utlevert fra apotek i Norge. Siden inneholder tre års historikk regnet fra siste aktivitet på resepten. Kjernejournal henter inn pasientens aktive resepter fra den dato pasienten får opprettet kjernejournal og begynner da å lagre e-resepter og utleverte legemidler fra apotek. Denne dato finnes under pasientens navn.

Legemiddelsiden er delt inn i tre underfaner:

  1. PLL og løse resepter 
  2. Legemiddelhistorikk
  3. Næringsmidler og forbruksmateriell

Under fanene «PLL og løse resepter» og «Legemiddelhistorikk» vises multidose-informasjon. Denne informasjonen inneholder om pasienten har papir- eller e-multidose, multidoseansvarlig lege og multidoseapotek.

Dersom pasienten har e-multidose, eller en PLL-melding sendt i løpet av de siste 16 måneder, er det underfanen «PLL og løse resepter» som vises når «Legemidler» åpnes. Dersom det ikke har blitt sendt en melding om e-multidose eller PLL de siste 16 måneder, er det underfanen «Legemiddelhistorikk» som vises.

Finnes det ikke informasjon i en fane, vises den «grået» ut og er ikke klikkbar.

Ikoner som brukes i legemiddelvisningen:

IkonBeskrivelse
varslingsikon_blaVERGEINNSYNSRESERVASJON. Pasienten kan be om at et legemiddel blir markert med vergeinnsynsreservasjon. Dette er markert i kjernejournal med en blå informasjonsmelding øverst på siden og ved den enkelte resept med et ikon.
Ved å utvide reseptraden vises ordet «Vergeinnsynreservasjon». Holdes musepeker over ikonet vises teksten "Her finnes det en resept med vergeinnsynsreservasjon. Vis varsomhet i samtale med pasient med verge tilstede".
varslingsikon_gulSEPONERING. Er et legemiddel i listen seponert vises det i med et gult ikon. Holder man musepeker over ikonet vises teksten "Her finnes det en resept som er tilbakekalt grunnet seponering".
varslingsikon_rodVÆR OPPMERKSOM. Hvis en pasient har registrert kritisk medisinsk tilstand med en absoluttkode som er koblet til en ATC-kode og pasienten også har dette legemiddelet i sin legemiddelhistorikk eller PLL, signaliseres dette med et varslingssymbol i legemiddellisten. Mer informasjon om tilstanden finnes i lenken i ATC-koden.
Råd fra SLV. Hvis en pasient har har fått utlevert eller forskrevet legemidler som forekommer på Legemiddelverket (SLV) sin «Sjekkliste for legemiddelgjennomgang» varsles dette.
varslingsikon_legem_finalDOBBELTUTLEVERINGER. Dersom det er foretatt to utleveringer i løpet av kort tid innen samme ATC-gruppe, utlevert forskjellige former av samme legemiddel (F.eks. både depot og vanlig tabletter), forskjellige styrker eller hvor det er spesifisert forskjellig bruk (fast/kur/behov), varsles dette med et slikt symbol. Hvis det står et slikt symbol i en ATC-gruppe, bør du klikke for å se detaljer om utleveringene for å vurdere om pasienten kan bruke flere preparater i gruppen samtidig. Varsling av dette vil bli stående i et år. Holder man musepeker over ikonet vises teksten "Pasienten kan bruke flere legemidler i samme ATC-gruppe samtidig. Utvid gruppen for vurdering".
multidoseMULTIDOSEUTLEVERING
Legemidler som er pakket i muldidose markeres med et ikon.
MELDING. Der det finnes en eller flere meldinger mellom lege og apotek markeres det med et ikon knyttet til aktuelt legemiddel i listen. Holder man musepeker over ikonet vises teksten "Det finnes spørsmål og svar" eller "Det finnes spørsmål".
laas_laast_redLÅSTE/SKJULTE. Pasienter kan velge å be om låst resept fra legen for å sperre disse fra innsyn. I tillegg kan de reservere seg fra at apoteket sender utleveringsmelding til fastlege. Begge disse situasjonene krever at kjernejournal skjuler informasjonen fra visning.
hengelaasÅPNET LÅSTE/SKJULTE. Når låste/skjulte resepter er åpnet, vises det ved en åpnet hengelås. Ved å klikke på «Låste/skjulte» vil både resepter og utleveringer som har vært skjult, vises med et åpent hengelåssymbol ved siden av utleveringen/resepten. Det krever samtykke fra pasienten for å vise skjulte legemidler, og det vil vises eksplisitt i innsynsloggen til pasientens kjernejournal at helsepersonell har valgt å åpne disse. Skjulte utleveringer kan også åpnes i akuttsituasjoner.

Legemidler som krever spesiell oppmerksomhet

Basert på Statens Legemiddelverk (SLV) sin «Sjekkliste for legemiddelgjennomgang» varsler kjernejournal dersom pasienten har fått utlevert eller foreskrevet legemidler som forekommer på denne listen de siste 12 måneder. Varslingen gjøres ved at teksten «Råd fra SLV» vises ved legemiddelet. Ved utvidet visning vises rådene fra SLV angående behandling med legemidler i denne gruppen.

For pasienter over 65 år er SLVs varslingsliste utvidet. Dette tar kjernejournal hensyn til slik at legemidler som står på listen varsles kun for pasienter over 65 år.

Se SLV sin «Sjekkliste for legemiddelgjennomgang» (krever internettilgang)

Noen pasienter har sykdommer eller andre tilstander som gjør at de reagerer unormalt på enkelte legemidler. Det er funksjonalitet i kjernejournal som gjør det mulig å varsle kombinasjoner av absoluttlistekoder og ATC-koder.
Hvis en pasient har registrert kritisk medisinsk tilstand med en absoluttkode som er koblet til en ATC-kode og pasienten har fått utlevert eller foreskrevet dette legemidlet, signaliseres dette med et varslingssymbol i legemiddellisten. Råd om dosetilpasning/alternativ vises ved å klikke på legemidlet i listen. Foreløpig er det påviste genetiske avvik i Cytochrome P450- enzymene («CYP-gener») som det er lagt inn varsler for i kjernejournal, men andre tilstander kan også varsles.

Skjulte resepter

Dersom pasienten har en eller flere låste resepter eller utleveringer av legemiddel på låst resept vil det i tittellinjen vises en knapp med «Låste/skjulte». Klikk på knappen for å angi samtykke for å åpne visning av låste resepter og skjulte legemiddelutleveringer.

Vergeinnsynsreservasjon

Dersom det finnes minst en resept med angitt «Vergeinnsynsreservasjon» i legemiddelhistorikk listen vises en blå informasjonsmelding. Vær da forsiktig med å omtale legemidler dersom verge er tilstede.

Feil i siden Legemidler

Kilden til informasjonen som vises er Reseptformidleren. Hvis pasient eller helsepersonell oppdager at denne informasjon ikke er riktig, skal pasienten melde feilen til kjernejournal, som vil håndterer feilen videre. Melding av feil gjøres på helsenorge.no. Dersom pasient har ytterligere spørsmål om kjernejournal kan de kontakte Veiledning helsenorge.no på telefon 23 32 70 00. Inntil en slik meldt feil er blitt korrigert hos kilden, vises en melding med feilen i kjernejournal.

Skriv ut denne siden